Tinnitus oorsuizen in de overgang
- Geplaatst door Menopauzetips
- Aan 02-08-2023
Tinnitus oorsuizen in de overgang
Tinnitus, ook bekend als oorsuizen, zou schijnbaar geen verband houden met de overgang en menopauze.
Tóch is er waarschijnlijk wél een verband tussen de overgang, post-menopauze en tinnitus.
Wat is Tinnitus in algemene betekenis?
Bijna 50 miljoen mensen ervaren een zekere mate van tinnitus, een audiologische en neurologische aandoening waarbij mensen rinkelen en andere geluiden horen die niemand anders kan horen.
De term heeft Latijnse roots die “rinkelen” betekent. Mensen met deze aandoening kunnen brommen, zoemen, klikken, fluiten, pulseren, sissen of (zelden) muziek horen.
Voor ongeveer 20 miljoen van deze personen zijn de geluiden chronisch en 2 miljoen hebben slopende ruis.
Tinnitus is een symptoom dat optreedt bij verschillende gezondheidsproblemen, waarbij gehoorveranderingen bijna bovenaan de lijst staat.
Gehoorverlies kan gepaard gaan met veroudering, blootstelling aan overmatig lawaai (zoals muzikanten, bouwvakkers of mensen die met luide machines werken), sinusproblemen, hoofd- of nektrauma, TMJ (temporomandibulaire gewrichtsaandoening)
Bijwerking zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen, bijv. niet-steroïde ontstekingsremmers, sommige antibiotica, kankermedicijnen, diuretica en bepaalde ziekten, zoals hypothyreoïdie >> trage schildklier, bloedarmoede, de ziekte van Lyme, hoge bloeddruk, depressie, fibromyalgie en de ziekte van Menière.
Hoe wordt Tinnitus geassocieerd met de Overgang en Post-menopauze?
Onderzoekers onderzoeken nog steeds de manieren waarop overgang, menopauze en hormonale schommelingen het gehoor kunnen beïnvloeden.
Er zijn bijvoorbeeld tegenstrijdige bevindingen over hoe hormoonvervangingstherapie, die sommige vrouwen nemen ivm overgangsklachten, het gehoor beïnvloedt.
Een studie van Brigham and Women’s Hospital in Boston.
Na het evalueren van gegevens van meer dan 47.000 vrouwen ouder dan 22 jaar, concludeerden de onderzoekers dat het nemen van HST = hormoontherapie, gedurende 5 tot 10 jaar, het risico op gehoorverlies met 15 procent verhoogde. Dit in vergelijking met vrouwen die geen HST gebruikten.
Dit gold zowel voor vrouwen die alleen hormoontherapie met oestrogeen namen, als ook voor vrouwen die oestrogeen en progesteron gebruikten. Ander onderzoek heeft in tegenstelling hierop niet aangetoond dat dit waar is.
Onderzoekers vermoeden toch, dat hormonale schommelingen van invloed kunnen zijn op ons gehoororgaan en de manier waarop we geluiden waarnemen.
In een andere studie van ongeveer 55.000 vrouwen in de menopauze waren de bevindingen echter anders. Vrouwen die HST gebruikten, vertoonden juist een vermínderd risico op het ontwikkelen van tinnitus in vergelijking met niet-gebruikers.
Wat wetenschappers wel weten, is dat wanneer er hormoonschommelingen zijn, maar ook wanneer de oestrogeenspiegels dalen, cellen in het lichaam met oestrogeenreceptoren worden aangetast.
Ons gehoororgaan bevat zowel extern als intern ook oestrogeenreceptoren. Dit kan mogelijk ook duizeligheid ivm hormoonschommelingen mede verklaren, aangezien het evenwichtsorgaan ook in het slakkenhuis aanwezig is.
Enkele onderzoeksresultaten en bevindingen:
- Door oestrogeendaling kan het gehoororgaan van een vrouw tijdens de menopauze minder gevoelig worden, omdat de bloedtoevoer naar het slakkenhuis ( in het binnenoor ) verandert.
- Er kan licht gehoorverlies optreden.
- Je kunt vibraties in je trommelvlies ontwikkelen, door te hoge spanning in het trommelvlies door uitdroging en stugger worden hiervan.
- Je kunt juist ook overgevoelig worden voor geluid en misofonie ontwikkelen, waarbij geluiden sneller irriteren.
- Een andere reden kan zijn dat als de progesteronspiegels dalen, daardoor receptorcellen voor oestrogeen en dus de hydratatie en bloedtoevoer naar het oor verminderen.
- Andersom kan een teveel aan oestrogeen leiden tot overprikkeling van het gehoororgaan door vochtophoping in het binnenoor en zwelling van de bloedvaatjes in het binnenoor, hetgeen een kloppend gevoel in de oren kan geven.
- Een kloppend gevoel in je oren treedt ook vaak op wanneer je laat op de avond moe bent en in bed ligt.
- Droogte van de gehoorgang en het binnenoor door oestrogeenverlies, droogt de gehoorgang, het trommelvlies en binnenoor uit, waardoor geluidswaarneming mogelijk verandert.
- Oestrogeen bindt aan vocht, oestrogeenverlies betekent tekort aan vocht in de weefsels.
- Zenuwuiteinden van het gehoororgaan extern en intern komen door oestrogeenverlies méér aan de oppervlakte te liggen, dat veranderingen en overprikkeling van geluiden teweeg kan brengen. Zo kun je je ook voorstellen, dat een teveel aan oestrogeen tot vochtophoping kan leiden en ook een verminderd of veranderd gehoor kan opleveren.
Hoe kun je tinnitus op natuurlijke wijze proberen te verminderen?
Hoewel er geen remedie is voor tinnitus, kun je enkele effectieve manieren toepassen:
- Ontspanning. Stress kan bij veel mensen tinnitus veroorzaken, dus het leren van effectieve ontspanningstechnieken kan nuttig zijn.
- Visualisatie. Dit is een vorm van ontspanning waarbij je je rustig en vredig voelt.
- Meditatie. Mindful meditatie kan nuttig zijn als je tinnitus hebt. Ga in een comfortabele positie zitten, begin langzaam en zachtjes in en uit te ademen en laat je geest vrij zijn van gedachten. Het is nuttig om dagelijks mindful meditatie te beoefenen gedurende ten minste 10 tot 20 minuten.
- Progressieve spierontspanning. Dit kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen en om te gaan met tinnituspieken wanneer ze zich voordoen. Ga liggen of staan bij progressieve spierontspanning. Begin met het aanspannen van de spieren in je voeten en tenen gedurende 5 tot 10 seconden. Laat die spieren vervolgens langzaam los gedurende 30 seconden. Herhaal deze reeks voor je benen, armen, heupen, buik, onderrug, schouders, armen, handen, nek en kaak.
- Oordruppels. Druppelen met speciale oordruppels of milde olijfolie op regelmatige basis, hydrateert je gehoorgang en trommelvlies, waardoor tinnitus en jeuk in je oren mogelijk kan verminderen.
- Behoud gezonde eetgewoonten. Het eten van een gezond, natuurlijk dieet is het beste voor een gezond gehoor. De mediterrane diëten worden beide voorgesteld. Voldoende vitamines, mineralen en omega-3 hierin kunnen helpen.
- Gehoorbescherming. Wees voorbereid: gebruik oordopjes als je in een omgeving met harde geluiden komt, zoals concerten, bouwplaatsen, schietbanen, drukke winkelcentra, bioscopen, uitgaanscentra, etc.
- Alcohol. Onderzoek heeft aangetoond dat overmatig alcoholgebruik de auditieve cortex kan beschadigen, wat je helpt bij het verwerken van geluiden.
- Duizeligheid. Bovendien wordt alcohol opgenomen in de vloeistof in het binnenoor, wat duizeligheid, onbalans en tinnitus kan veroorzaken. Het gerinkel of andere geluiden komen voor wanneer alcohol ervoor zorgt dat de bloedvaten opzwellen, wat de bloedstroom in het binnenoor stimuleert. Het is het beste om alcoholgebruik te vermijden of aanzienlijk te beperken.
- Medicijnen. Gebruik van bepaalde medicijnen kan bijdragen aan of leiden tot tinnitus. Ze omvatten niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (bijv. Aspirine, ibuprofen, naproxen), benzodiazepines (bijv. Diazepam, lorazepam), antidepressiva (bijv. Amitriptyline, nortriptline, sertraline), verschillende antibiotica, lisdiuretica, bètablokkers, ACE-remmers, hydroxychloroquine en angiotensinereceptorblokkers.
- Cognitieve gedragstherapie. In het Journal of the American Academy of Audiology meldde een onderzoeksteam dat “CGT-behandeling voor tinnitusbeheer tot nu toe de meest evidence-based behandelingsoptie is.”
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als de tinnitus je vermogen om te werken of anderszins je levensstijl verstoort, is het tijd om een afspraak te maken. Zorg ervoor dat je een lijst meeneemt naar je afspraak, met daarop alle medicijnen of supplementen die je inneemt. Soms kan een medicijn of supplement deze bijwerking hebben.
Tinnitus kan zich bij sommige vrouwen ontwikkelen tijdens hun overgang of post-menopauze. Gebruik van hormoonvervangingstherapie kan het soms erger maken. Echter oestrogeenverlies kan ook gehoorveranderingen veroorzaken. Een verscheidenheid aan natuurlijke methoden zijn beschikbaar om te helpen met dit symptoom.
Wat kan helpen om symptomen enigszins te verlichten:
- OORDRUPPELS ORMELA
- OORSPRAY DR.VOGEL
- OMEGA-3
- DUINDOORNBESOLIE
- MULTIVITAMINE
Niét krabben of peuteren in je oren, hierdoor voorkom je irritatie in je oren