Starten met hormoontherapie ivm overgangsklachten
- Geplaatst door Menopauzetips
- Aan 23-10-2023
Starten met Hormoontherapie
Waar ga je naartoe voor behandeling met hormoontherapie ivm overgang?
Wie kan deskundig advies geven over hormoontherapie voor overgangsklachten:
Huisarts
Menopauze Poli Ziekenhuis
Gynaecoloog Privé Kliniek
Diverse Hormoongroepen op Facebook
Facebook is diverse Hormoongroepen rijk.
Advies over gebruik van hormoontherapie op Facebook berust echter niet op deskundig, persoonlijk afgestemd, verantwoord advies, gegeven door een arts met menopauze expertise.
Hormoongroepen kunnen een algemene beschrijving van de algemeen verwachte werking geven. Daarmee zegt dat niets over de individuele werking per persoon.
Hormoontherapie heeft meerdere voordelen, maar kent ook enkele nadelige bijwerkingen die kúnnen optreden wanneer jouw lichaam/geest daar gevoelig voor is.
Type en dosering hormoontherapie blijven individueel afgestemd maatwerk, afhankelijk van de fase van de overgang, de aard en intensiteit van klachten, alsmede de persoonlijke gezondheidsstatus.
Laten we dat niet uit het oog verliezen?
Elke overgang en elke vrouw is hormonaal uniek.
Het is dus nooit: ONE TYPE FITS ALL
Je kunt anderen dus onbedoeld verkeerd advies geven over wat voor jou persoonlijk goed werkt, wanneer je af gaat op “facebooktabellen”die gepost worden.
Als jouw buurvrouw 4 pompjes Oestrogel gebruikt, omdat dit volgens algemene richtlijnen die in een Facebookgroep over Hormoontherapie vermeld worden als het beste werkzaam, betekent dat niet dat jij dat ook zou moeten doen en andersom.
Jouw lichaam kan namelijk een heel ander type en dosering hormoontherapie nodig hebben.
Daarom is de expertise van een ervaren arts altijd belangrijk.
Deze kijkt naar jouw algemene gezondheidsstatus, eventuele aandoeningen, overwonnen ziektes, medicatie en erfelijke factoren voor o.a. trombose en andere aandoeningen. Soms kun je om één van de genoemde redenen géén hormonen gebruiken ter vermindering van overgangsklachten. Dan kun je uitwijken naar hormoonvrije opties zoals hormoonvrije medicatie i.o. behandelend arts of supplementen speciaal voor de overgang.
Een te hoge dosering hormoontherapie kan óók hele nare klachten geven.
Hoe méér, hoe beter…? Nee, dat is dus zeker geen juiste denkwijze.
Geef zelf als gebruikster dan ook géén advies over hormoontherapie aan vrouwen die nog moeten starten of reeds bepaalde klachten ervaren.
Deskundig advies hoort echt alléén bij een arts thuis.
De juiste diagnose stellen en een persoonlijk op maat gemaakt plan van type en dosering hormoontherapie vereist goede medische kennis op breed vlak.
“Facebook-Hormoondeskundigen” ?? Nee, die bestaan natuurlijk niet, geloof dus niet in dergelijke sprookjes.
Stel je vragen aan de huisarts of gynaecoloog hieromtrent, ipv in een globale Hormoongroep op Facebook rond te vragen welke dosering of type hormoontherapie het beste is. We hebben het hier niet over een paracetamolletje méér of minder. Hormonen kunnen ons hele lichaam beïnvloeden in positieve, maar ook in negatieve zin, wanneer je niet het juiste krijgt voor wat jouw lichaam nodig heeft.
In onze Facebook-groep MENOPAUZETIPS-OVERGANG kun je wél ervaringen uitwisselen of vragen stellen hierover en op basis daarvan je vraag aan je huisarts of gynaecoloog voorleggen voor individueel geschikt advies. Het Beheer van deze groep zal je ook altijd doorverwijzen naar een arts voor deskundig advies over hormoontherapie.
Geef dus zelf altijd het advies aan andere dames om hun vragen ivm hormoontherapie bij een arts neer te leggen.
Wij als ervaringsdeskundigen zijn geen geschoolde artsen, hoe goed je het ook bedoelt, het kan het totaal verkeerde advies zijn qua type en dosering hormoontherapie. Je kent de gezondheidsstatus van de ander ook niet.
Hormonen zijn nu eenmaal géén smarties die je uitdeelt en die voor iedereen geschikt zijn.